Aladağlılar Kozan’a bağlanmak istemiyor

Bazı büyükşehirlerde bulunan büyük ilçelerin il olması gündemde tartışma konusunu yaratmaya devam ediyor.

Alanya, İnegöl, İskenderun, Bandırma, Tarsus gibi ilçelerin il olması gündemdeki yerini korurken, ADANA’nın Kozan ilçesininde il olma seçeneği bölgede yaşayanlar da heyecan yarattı.

Kozan’ın il olmasıyla birlikte bazı ilçelerin Kozan’a bağlanacağı haberleri ise akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

Aladağ’da yaşayan vatandaşlar bu ihtimal gerçekleştiği takdirde ADANA’nın bir ilçesi olarak yollarına devam etmek istediklerini, Kozan’a bağlı bir ilçe olmak istemediklerini kaydetti.

Ancak bazı görüşler ise tam tersi şeklinde düşünüyor. Kozan il olduğu takdirde çevresinde ki ilçeleri de içine alarak hem siyasi hemde yerel yönetimlerle uygun bir şekilde daha rahat hizmet alma noktasında bunun yararlı olacağını söylüyor.

Peki ilçeler il olursa getirisi ne olur?

VALİLİK KURULUR

Öncelikle bir ilçenin il olmasıyla, bir ilçede olmayan kurumların açılmasını, bazı kurumların ise değişmesini gerektiriyor. Bir ilçe il statüsü aldığında ilk akla gelen Valilik. Öncelikle Valilik kurulacak. Akabinde bazı müdürlükler ise, ilçe statüsü değişerek il müdürlüğü statüsü kazanacak. Kurulacak ve statüsü değişecek kurumlar ise şu şekilde; İl Özel İdaresi, Göç İdaresi Müdürlüğü, Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kurulurken, İnegöl’de ilçe statüsünde bulunan Nüfus Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, SGK Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Seçim Kurulu Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürlüğü ise il müdürlüğü statüsü kazanacak.

PERSONEL SIKINTISI GİDERİLİR

Yıllardır emniyet ve jandarma personeli başta olmak üzere kamu kurumlarında hissedilen personel eksikliği de il olmasıyla giderilecek. Kurulacak olan İl müdürlükleriyle yeni atanacak yüzlerce personel hem hizmet akışını hızlandırırken hem de sosyal ekonomik katkı sağlamış olacak.

BELEDİYENİN BÜTÇESİ NE OLUR?

Özellikle yaşayan vatandaşlara fayda sağlayacak bir diğer konu ise belediye bütçesindeki artış. Belediyelerin gelirleri, öz gelirler, devlet yardımları, borçlanmalar, cezalar ve genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylardan oluşmakta. Toplam gelirleri içerisinde asıl önemli kalemi genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar oluşturmakta olup diğer gelirlerin oranı oldukça azdır. Buna göre genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından normal il belediyeleri yüzde 2.85 pay alır.

452 total views, 1 views today

Bir cevap yazın