Karaisalı’da Almanlar’ın inşa ettiği köprü adını bakın nereden almış

107 yıl önce Alman mühendisler tarafından inşa edilen, Adana Karaisalı ilçesinde bulunan Varda Köprüsü’nün adını nereden aldığı ile ilgili ilginç bir efsane hala anlatılıyor.

İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlayan ve yapımına 1907 yılında başlanan Adana’daki Varda Köprüsü’nün çok ilginç bir hikayesi var. Deutche Bank tarafından finanse edilen, Alman Philipp Holzmann firmasınca tünelleri, Kruz firmasınca rayları ve Siemens firması tarafından elektrik hattı ile lokomotif üretimi yapılan demiryolunun en önemli ve zahmetli bölümü olan köprünün inşaatı, ancak beş yıl sonra 1912 de tamamlanabilmiş.

Adana merkeze 64 km uzaklıkta yer alan köprü, üç ana açıklık, dört ana ayak üzerine kurulmuş. 172 metre uzunluğunda 99 metre yüksekliğindeki köprü, inşaatının devam ettiği 5 yıl süre içinde 21 işçi ve mühendis hayatını kaybetmiş.

Yöre halkının, „Alman Köprüsü“, „Koca Köprü“ de dedikleri içi çelik, dışı taş örme köprünün adının nasıl „Varda“ olarak kayıtlara geçtiği şöyle anlatılıyor: Uçuruma kurulan köprünün inşaatı sırasında, ayaklar dikilirken yukarıda bulunan işçiler aşağıya taş atarak mesafe ölçümü yaparlarmış. Aşağıdaki işçiler ise „var daha..Var daha’’ diye bağırırlarmış. Sürekli bu telaffuzu duyan Alman mühendisler bunu Varda diye kısaltarak tescil etmişler.

1,775 total views, 1 views today

Bir cevap yazın