Tarih dersi

Tarih denilince akla hemen ezber geliyor. Aslında tarih demek ezberi bozmak demektir. Geçmişi unutmama, geleceğe yön vermektir. Sınavlar yaklaşınca bir çok öğrencinin korkulu rüyası oluyor. Aslında korkulacak durum yoktur. Şifreli yöntemle tarihin püf noktaları çok iyi akılda kalır. Buradan kendi ders anlattığım öğrencilerime söylediğim gibi, tüm öğrencilerimize hatırlatmak istediğim püf noktaları yazacağım;

Tarih dersine bir hobi, araştırma gibi bakın, bu hem sizin sıkılmanızı önleyecek, hem de başarıya götürecektir. Tarih dersi hemen öğrenilebilecek bir derstir. Ancak bu dersin konularını öğrenmek kadar unutmak da çok hızlı gerçekleşir. Bu nedenle Tarih çalışırken konuları ezberlemek yerine kavramak gerekiyor. Diğer bir deyişle bu derste konuları doğru şekilde çalışarak kalıcı hale getirmek hem okulda hem üniversite sınavlarında başarıyı artırıyor.

Ders bittikten sonra işlenmiş konulara yönelik genel tekrarlar yapılmalı ve sorular çözülmelidir. Konu ile ilgili pekiştirici örnek sorular, soru bankasındaki sorular çözülmelidir. Tek bir kaynağa bağlı kalmadan çok çeşitli kaynaklardan faydalanılmalıdır. Sorular tahlil edilmelidir. Mesela kongreler konusuna ait konuları inceliyorsanız; hangi kongreden daha fazla soru geldiğine değil hangi mantıkla soru geldiğine dikkat edilmelidir. Çıkan sorular arasında ilişki kurulmalıdır. Sorularda değişiklik yaparak yeni sorular üretmeye, ezbercilikten kaçınıp olayların mantığı yakalanmaya çalışılmalıdır.

Diğer yazımızda tarih soruları nasıl çözülmelidir onu yazacağım. Değerli öğrenciler stresten uzak, derslere hobi gibi bakarak, disiplinli bir programla çalıştığınız takdirde başarı yakındır. . Unutmayın ki ‘’ Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir.’’ Hayat felsefemiz bu olmalı, kalın sağlıcakla…

1,078 total views, 1 views today

Bir cevap yazın