Size Bugün Güzel Haberler Vereyim!

2020’nin bitmesine sadece üç ay kaldı, yıl sonundan önce tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir önemli gelişme yaşayacağız: büyük olasılıkla Kovid-19 aşı uygulamasının başlaması!

Şu anda dünyada çok yönlü aşı çalışmaları sürüyor. Gelişmeler Kovid-19 aşısının bazı ülkelerde yıl sonundan önce başlayabileceğine işaret ediyor. Beklentiler gerçekleşirse Avrupa Birliği, Amerika, Çin, Rusya gibi bir dizi ülke 2021’in ilk aylarında salgını kontrol altına alma hedefine büyük ölçüde ulaşabilir.

Buna karşılık 7,5 milyar dünya nüfusunun tamamı için biraz daha uzun zaman gerekecek. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel anlamda bir kitlesel aşılamanın 2021’in ortalarında mümkün olabileceğini öngörüyor.

Halen Kovid-19 aşısı geliştirmek için dünyada 100’den fazla çalışma yapılıyor, bunlardan 11’i belirleyici ve son aşamayı oluşturan 3. faz testleri sürdürüyor. Ama bazıları üretime başladı bile. Bu şirketlerden biri olan AstraZeneca’nın yetkilileri,- Ticari aşı üretimine başladık. Yılsonuna doğru teslim edebilmek için başlamamız gerekiyordu, diyor.

Tabii normalde izlenen yol bu değil. Ama mevcut küresel salgın karşısında aşının yetkili kurumdan onay alması ve ilgili merkezlere teslimi arasında geçecek süreyi en aza indirmek için yapılan bir uygulama.

Astra Zeneca 3 milyar doz aşı üretmeyi planlıyor. Diğer taraftan yaş grubu, etnik kökeni ve yaşadığı coğrafya farklı 50.000’den fazla gönüllü üzerinde 3.faz testlere devam ediyor. Test çalışmasının önümüzdeki haftalarda bitmesi, sonuçların Ekim veya Kasım ayında onay için yetkili kuruma sunulması bekleniyor.

AstraZeneca Genel Müdürü kısa bir süre önce “küresel salgın devam ettiği sürece, aşı işini kar etmeden sürdüreceğiz” açıklaması yaptı. Avrupa Birliği ilk aşı sözleşmesini Ağustos sonunda bu şirketle imzaladı. Maliyet fiyatına 400 milyon doz aşı siparişi verildi. AB üyesi 27 ülkeye nüfuslarına göre dağıtılacak. Sözleşme ayrıca, kriz dönemi boyunca diğer Avrupa ülkelerine aşı dağıtımı olanağı sağlıyor.

Ama AB başka şirketlerle de aşı sözleşmeleri yapıyor. Johnson & Johnson ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Curevac ile 225 milyon ve Moderna ile 80 milyon doz aşı için sözleşme yapıldı veya imzalanmak üzere.

Amaç riskleri olabildiğince düşük tutmak. Büyük olasılıkla birbirine yakın tarihlerde birden fazla aşı onay alıp teslime hazır olacak. Ama hangi aşının onay alacağı, ne kadar etkili olacağı, gerçek yan etkilerinin neler olacağı ve kaç doz yapılması gerektiği henüz belli değil.

İnsanlığa umut veren anlattıklarım bugünlerde sağlık camiasında konuşulanlar ve yazılanlar. Zaten yazılanların çoğunu da Prof.Dr.Haluk Özdalga hocanın kişisel bloğundan öğreniyoruz.

Nasıl, içinizde bir umut yeşerdi mi? Biter mi ola bu salgın?
‘’Biter mi ola’’nın bir de anısı var bende. Emelcik eski muhtarımız Osman Yımaz’dan dinlemiştim. Yaşı epey ilerlemiş ve aksiliği ile meşhur bir köylümüz bahar ayında evinin önündeki birkaç metre harımında toprakla uğraşıyormuş. O anda kocasının çalışmasını evinin sufasından izleyen ve kulakları da pek iyi duymayan eşi seslenmiş;
-Bubalarıııı, ney dikiyon?
Amcamız kafasını kaldırmadan yavaşça ‘Limonnn’ demiş tüm aksiliği ile. Tabi bu seslenişi eşi anlamamış. Az sonra tekrar etmiş evin hanımı;
-Bubalarıııı, ney dikiyon?
-Limon!
Ablamız yine anlamamış. Biraz daha zaman geçince üçünce kez sormuş. Bu kez amcamız sesini biraz daha yükselterek ve sinirli bir tarzla ağzından küfrü salıvermiş. Hanım bunu da anlamamış ama kocasının sinirini de bildiği için anlamış gibi yaparak;
-Biter mi olaaaaaa!!!! Deyivermiş.
-Biterrrrrr,biterrrr,biter demiş amcamız üç kez tekrarlayarak.

Sahi bu Pandemi, aşı ile de olsa BİTER Mİ OLAAAAA!!!

1,800 total views, 1 views today

Bir cevap yazın