Çeyiz parasından yararlanmak için iki ana kriteri taşımak gerekiyor. Bunlardan birincisini, ‘yetim aylığı almak’ oluşturuyor. İkincisi ise yetim aylığı alırken evlenmek gerekiyor.
NASIL BELİRLENİYOR?
Anne yahut babasından gelir/aylık alan kız çocukları, evlenmeleri halinde, iki yıllık (24 aylık) maaşlarını peşin alıyor. Evlenen kız çocuklarının yetim maaşları kesiliyor fakat ‘çeyiz parası’ ismi altında aslında iki yıl daha fazladan yetim aylığı ödenmiş oluyor. Çeyiz parasının ölçüsünü, kızların aldığı yetim aylığı meblağı belirliyor.
SSK VE BAĞKUR’LU İÇİN
Alınan aylığın 24 katı ödemeyi bir örnekle anlatmak gerekirse; anne yahut babasından 1.250 lira mevt aylığı alan bir genç kızın evlenmesi halinde, iki yıllık fiyat karşılığı olarak 30 bin lira çeyiz parası toplu olarak veriliyor. Evlendikten sonra çeyiz parasını alanlar, boşanmaları halinde 24 ay geçmedikçe yine yetim aylığını bağlatamıyor.
DUL MEMUR EŞE DE VAR
Posta’da yer alan habere nazaran çeyiz parası kaç defa evlilik yapılırsa yapılsın yalnızca 1 sefere mahsus ödeniyor. Çeyiz yardımından SSK’lı ve Bağkur’dan yetim aylığı alanlar yararlanabiliyor. Memurlar için ise farklı bir durum var.
SSK yahut Bağkur’da vefat eden eşinden ötürü aylık almakta olan dul eşin yine evlenmesi halinde kendisine çeyiz parası ödenmiyor. Lakin dul memur eşin evlenmesi halinde 12 aylık çeyiz yardımı veriliyor.
MÜHLETİN BİTİŞİ BEKLENMEZ
Anne yahut babasından ötürü aldığı yetim (ölüm) aylığı evlendiği için kesilen ve bu çerçevede çeyiz parası alan kız çocuğu, eşini kaybeder ve eşinden ötürü yetim aylığı almaya hak kazanırsa, kendisine bağlanacak bu aylığı çabucak alabiliyor. Eşinden ötürü alacağı aylık için çeyiz parasının bitiş mühleti beklenmiyor.
2 YIL ŞARTI
Anne yahut babadan iki kız çocuğunun mevt aylığı alıyor olması ve bu iki kız çocuktan birisinin evlenmesi nedeniyle çeyiz parası alarak aylığının kesilmesi halinde, vefat aylığı almaya devam edecek olan kız çocuğunun mevt aylığı oranı artıyor. Lakin aylık almaya devam edecek kız çocuğunun aylık ölçüsü, çeyiz parası ödenen mühletin sonunda yani 2 yıl sonra yükseliyor. Yani burada 2 yılın dolması değerli.
BAŞVURU SÜRESİ 5 YIL
Çeyiz parası almak için SGK vilayet müdürlüklerine müracaatta bulunmak gerekiyor. Evlendiği tarihten itibaren 5 yıl içinde evlenme ödeneği müracaatında bulunmayan, bu hakkını kaybediyor.
865 total views, 1 views today