Ana akım medya, devletin ya da büyük sermaye sahiplerinin büyük miktarda çeşitli kitle iletişim araçları ile büyük miktarda insanı yönlendirmesiyle şekillenen yaygın ve hakim olan düşünce akımıdır.
Ana akım denilen veya geleneksel medya şeklinde adlandırılan organizasyonların , siyasi ilişkiler gibi pek çok neden yüzünden kendisine atfedilen kamuoyunu bilgilendirme, kamu adına ve yararına siyasi erki denetleme gibi toplumsal rolleri yerine getirmediğini hep beraber gördük. Ana akım meydanın kara propoganda aracı olduğu da aşikardır. Medya patronları ticari diğer işlerinin kar elde etmesi veya güttüğü kaygılar nedeni ile işletmenin çıkarları başta olmak üzere belli bir kesimin sözcüsü kimliğinden sıyrılamamaktadır. Kamuoyu olan geniş kitleler sadece şiddetin içinde yer aldığı, bir parçası olduğu durumlarda geleneksel medyada haber olabilmektedir. Dezavantajlı kesimler ana akım medyada kendine yer bulamamakta ve sesini duyurabilmemektedir. Bu kısıtlamalar ve sansürlerini aşılabilmesi, sıradan insanların seslerini duyurabilmesi için ana akım medyaya alternatif olan mecralar gerekmektedi. Digital bilgi işlem çağında anayasal haber alma hakkını insanlar alternatif yollardan kullanma aramasına girmiştir.
Çağdaş Ceyhan ( 2009 : 1 ) Alternatif Medyayı, şu şekilde tanımlamaktadır; Küreselleşen medya ortamında temsil edilemeyen toplum kesimleri kendi seslerini duyulabilmek için ana akım örgütlenme yapıları ve içerikleriyle ana akım medyaya karşıt oluşturanlardır.
Alternatif medya derken sadece yeni iletişim teknolojileri ve yeni kitle iletişim araçları değil aynı zamanda geleneksele karşı bir duruşta kastedilmektedir. Alternatif Medya, Alternatif Basın derken kastedilen bilginin alternatif ve bakış açısının alternatif olmasıdır.
Erol Mutlu ( 1998 : 35 ) İletişi Sözlüğünde alternatif medyayı söyle tanımlamıştır : Yerleşik ve kurumsallaşmış siyaseti ( Toplumda değişimi savunma veya en azından geleneksel değerlerin eleştirisi anlamında ) açıkça reddeden veya ona meydan okuyan kitle iletişim biçimleridir. Bunlar köktenci ( Radikal ) veya yer altı iletişim araçları olarakta adlandırılırlar.
Alternatif medya, doğru ve güvenirli habercilik anlayışında içinde görsel ve yazılı medyanın dışında bu medyaların yazmadığı ya da açıklamadığı haberleri sunar. Ülkenin yerel haberlerini de içeren, yeri geldiğinde ona medya kanallarında muhalif olabilecek bir medya kanalı olarak tanımlanabilir. Alternatif medyanın felsefi temeli, kendini küresel düzenin hakim ideolojik yapısının, geleneksel medyanın baskın ticari habercilik kodlarının konumlanması ile ilgilidir. Geleneksel medya ticari kaygıları ön planda tutarken, alternatif medya için ticari kaygılar önemsizdir.
Alternatif medya yerel, sivil yurttaşlar arasında iletişimsel bir kanal yaratmaya öncelik vererek, herkesin kendi görüşünü özgürce ifade edebileceği, serbest, katılımcı bir platform sunar. ( Mete, 2008 : 54 )
Bu kapsamda, herne kadar yerel gündemi tutsak da, hemşerilerimizin sesini duyurmak doğru güvenilir haber yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için alternatif medya organı olan Salbaş Haber Ajansı kurulmuştur. Salbaş Haber Ajansı yazarı olarak gazetecilik etik kurallarına ve gazetecilik evrensel ilkelerine uygun makaleler yazmak hemşerilerime karşı boynumuzun borcudur. Saygılarımla.
1,735 total views, 1 views today
Kimdir?
Adana doğumlu. İlköğretimini Adana’da, lise eğitimini ise Balıkesir Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu’ nda tamamlamıştır. Kara Havacılık Okulu’ ndaki temel eğitimini müteakip uçak helikopter teknisyeni astsubay olarak Malatya’da göreve başlamıştır. 1999-2004 yılları arasında Malatya’ da, 2004-2013 yılları arasında Ankara’ da değişik birliklerde görev yapmıştır. Atanmış birliğinin dışında geçici görevlendirmelerle hemen hemen tüm yurtta özveri ile çalışmıştır. Askerlik görevi sırasında okumakta olduğu Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ nden (burslu) 2007 yılında mezun olmuştur. Zorunlu hizmet yükümlüğünün sona ermesini müteakip 02.01.2013 Tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden istifa etmiştir. Profesyonel askerlik hayatında statü hukukuna inat bir çok emsal niteliğinde kararın alınması için mücadele etmiş ve muvaffak olmuştur. Bu kararların bir kaçı sitemizde yargı kararları başlığı altında sunulmuştur.
Avukat Mehmet Erkan AKKUŞ Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ nde Kamu Hukuku dalında yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve halen Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Hukuk Komisyonu Başkanıdır.
Çalışmaları:
Adil Yargılanma Hakkı Bakımından Askeri Ceza Yargısı Yüksek Lisans Tezi
Gelecek Yüzyıl dergisinde sürekli yayımlanan ve hukuki konularda yazılmış olan makaleleri
Habertürk ve Milliyet Gazetelerinde yayımlanan makaleleri