Birlik ve beraberliğe oldukça ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Yurtiçinde ve yurtdışında uğraştığımız onca sorun arasında mutlu kalabilme çabasında olanlarla, gün sonunu nasıl getirebilirim tasasında bir yaşam mücadelesi bizimkisi.
Bir coğrafya hayal edin; hoşgörünün sevgiyle harmanlandığı bir coğrafya. Samimiyet yüklü komşuluk ilişkilerinin, sıcak yemeğini paylaşan Ayşe teyzenin yaşadığı hani. Evet evet Anadolu’dan bahsediyorum. Biz değil miyiz en zor günde birbirimize kenetlenen? Biz değil miyiz en zorlu savaşlardan bile birlik ve beraberlik ruhuyla zaferle çıkan? Merak ediyorum, dünya küreselleştikçe neden insan ilişkileri bireyselleşir? Aramıza örülen beton binalar ya da beton binalardan daha sert inşa edilen siyasi atmosferden mi? Ne fark eder? Tertemiz yürekli Anadolu insanının yüreğine betondan duvar örmek ile siyasi nefret söylemlerini yerleştirmek arasında hiçbir fark yok.
Toplumu birleştirmesi gereken siyaset maalesef kullanılan dil neticesinde toplumumuzu gittikçe ötekileştiren, ayrıştıran bir yapıya dönüştürdü. Oysa farklı düşünmek ayıbımız değil de bir çimento misali bizi birleştiren bir güç olmalı. Söylemsel birlik mesajlarından öte, gerçek anlamda eylemsel milli bütünlük günlerine ihtiyacımız var. Sorunları çözümleriyle birlikte konuşmaya ihtiyacımız var.
Bir babanın bebeği için süt çalması, bir diğerinin çocuğuna pantolon alamadığı için canına kıyması, her gün simit-çay aldığı varsayımı ile ancak ay sonunu getirebileceği hesabı, yalnızca kadın şoför alınması amacıyla açılan kontenjana onlarla erkeğin başvurması örnekleri gösteriyor ki içinde bulunduğumuz psikolojik ve ekonomik bunalım oldukça büyük. Bir bize bakıyorum bir de fillere emeklilik hakkı verilmesini konuşan Danimarka’ya. Komik değil mi !?
Zenginle fakir arasındaki uçurumu kapatmaya yönelik adımların atılması gerekiyor.
Yollar,sokaklar mutsuz insanlarla doldu.
İşini severek yapan çok az. Çok dalgınız mesela.. Trafikte ne kadar tahammülsüz ve asabi insan görür olduk. Esnaf siftahsız kepenk indirir oldu,çiftçi perişan,gençler işsiz. Böyle değildik. Ne oldu bize? Ne ara bu hale geldik? Tahammül sınırımızı hangi farklılığa karşı genişlettik? Hangi farklılık bizim insani değerlerimizin önünde?
Tarihimizden aldığımız değerlerimiz bizleri birleştiren bir güçtür. Toplumsal ilişkilerimizde “saygı, empati, hoşgörü, merhamet” gibi değerlerimizi ön plana çıkarıp değerlerimizin bizi birleştirdiğini görmeliyiz.
İnsan yaratılışında adil, ahlaklı, fedakarlığı bütünleştiren bir birey olarak yaratılmıştır. Bunlar coğrafyaya, etnik kimliğe, kültüre, cinsiyete göre değişmemektedir. Kızılderililerin şu sözünü unutmamalıyız: “İnsan iki ruhludur içinde bir iyi köpek birde kötü köpek kavga eder. Hangisini daha çok beslersen o kazanır.”
Kamusal düzlemde, bireyleri ahlaklı olmaya zorlayan bir hukuk düzeni, liyakatin esas alındığı bir bürokrasiyi, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim biçimini esas almalıyız. Toplumsal yaşamda, merhameti, birlikteliğin güzelliğini, sevgi dilini, hoşgörüyü esas almalıyız.
Şair’in de dediği gibi;
Dört nala gelip uzak Asya’dan
Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket bizim
Kapansın el kapıları
bir daha açılmasın
yok edin insanın insana kulluğunu
bu davet bizim
Bilekler kan içinde dişler kenetli
bilekler kan içinde ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benzeyen toprak
bu cehennem, bu cennet bizim
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine
bu hasret bizim.
2,291 total views, 1 views today
Kimdir?
1993 yılında Kadirli’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamladı. 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.
2015-2017 dönemi Çukurova Üniversitesi Diplomasi Kulübü kurucu yönetim kurulu başkanlığı yaptı. 2016-2018 yılları arasında Ulusal Gençlik Parlamentosu Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı. Habitat Derneği Yarını Kodlayanlar Projesi ve Paramı Yönetebiliyorum Projesi eğitmeni, Genç Dostu Kentler Proje elçisidir.
Sizi başarılarından dolayı kutluyorum.Aynı köylü ve akrabayız.Yolun açık olsun,aha iyi yerlere görmek üzere saygılar sunuyorum.İrfan Berktaş Emekli Matematik öğretmeni
Bu yaş da Dünya Ve ülke sorunlarına Egilmiş ülkeyi ve insanları iyi anlamış ve Devletine milletine hizmet etme sevdası ile dolu olman bu yolda yazılar tezler hazırlaman çok hoş. Allahım insallah sizin gibi insanları ilerde yönetici yaparak başımıza bu anlattıgın sorunlardan hepimizi kurtarır…
Bu yaş da Dünya Ve ülke sorunlarına Egilmiş ülkeyi ve insanları iyi anlamış ve Devletine milletine hizmet etme sevdası ile dolu olman bu yolda yazılar tezler hazırlaman çok hoş. Allahım insallah sizin gibi insanları ilerde yönetici yaparak başımıza bu anlattıgın sorunlardan hepimizi kurtarır…