Karaisalı’da jeotermal kaynak arayışları sürüyor

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Adana’nın Karaisalı ilçesinde sondaj kuyusu açtığı jeotermal kaynak arayışlarını sürdürüyor.

MTA, işletmesini ihaleyle devretmek üzere Adana’da jeotermal kaynak arıyor. Kurum bu amaçla Salbaş-1 sondaj kuyusu açarak ilçenin Kocaveliler Köyü yakınlarında çalışmalarını 2 aydan bu yana devam ettiriyor.

TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından Adana İli AR:18 Numaralı Ruhsat 4983,5 hektar alanın 5400 m2 ’lik kısmı kullanılarak jeotermal kaynak arama faaliyetine devam ediyor. Yaklaşık 10 milyon lira değerindeki proje kapsamında şahıs arazisi üzerinde açılan Salbaş-1 sondaj kuyusunun derinliği 2000 metre olduğu öğrenildi. Sondaj çalışması sonrasında jeotermal akışkana ulaşılması durumda MTA Genel Müdürlüğü adına tescilli ruhsat ilgili Kanun ve Yönetmelikler kapsamında ihale yoluyla devredilecek. İşletme aşamasındaki tüm izinler sahayı alan tüzel/özel kişiler/teşebbüsler tarafından alınacak.

Yaklaşık 2 aydır süren çalışmaların olumlu ilerlediği belirtildi. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar kapsamında Salbaş ve çevre köylerden yaklaşık 30 kişinin istihdam edildiği öğrenilirken, net bir bulguya rastlanması durumunda ise yine bir çok kişinin istihdamı konusunda önemli gelişmelerin olacağı kaydedildi. Çıkabileceği varsayılan sıcak jeotermal su sayesinde bölge kaplıca bölgesi ilan edilip, turizm açısından da Karaisalı ve Salbaş bölgesi ekonomik anlamda büyük kazanç elde edebileceği öne sürüldü.

839 total views, 1 views today

Bir cevap yazın