Sosyal Medya ‘’Aldanışı’’

Güven ÖZGÜL, ‘’sizin de bakış açınız merak edilir’’ deyince yazayım dedim. Ülkede her şey siyasete endekslenince -bir devlet memuru olarak – siyasete girmeden ilgi çekici bir yazı yazmak kolay değil ama yine de zaman buldukça yazmaya gayret göstereceğim. Faydalı olacağını temenni eder, tüm okuyuculara selam ve sevgilerimi sunarım.
Son yıllarda akıllı cep telefonlarında yaygınlaşma sebebiyle tanıdık-tanımadık tüm dostlar artık bir sosyal medya hesabına sahip olmaya başladı. Gün içerisinde şöyle bir bakınayım diye telefonumuzdaki sosyal medya hesaplarımıza göz attığımızda umulmadık kişilerin hesap açtıklarını görüyor ve ilgili sosyal medya platformunun arkadaş önerileri ile karşılaşıyoruz. Kimine bir ‘’tık’’ atıp duvar arkadaşlığı teklif ediyor, kimini tanımıyoruz bile, biraz kızgın olduğumuz kişileri ise gösterme bir daha deyip siliyoruz sayfadan!

Dikkat çekmek istediğim nokta, hesap sahibi ister eski bir kullanıcı olsun ister yeni bir kullanıcı, aldatıcı ve yanlış sosyal medya yalanlarına çoğu tanıdıklarımızın kolayca kanmaları(!) Sık kullanılan sosyal medya platformları öyle bir kirli propaganda alanına dönmüş ki, hangi haberin doğru, hangi haberin yalan ve yanlış olduğunu anlamak gerçekten çok zor. Toplumun karşılıklı olarak yarısının diğer yarısını kolaylıkla vatan haini-darbeci-terörist-bölücü-ajan-terör sevici olarak tanımlayabildiği günümüz Türkiye’sinde kasıtlı olarak üretilmiş sosyal medya yalanlarının bilinçli bilinçsiz paylaşılması ancak bu yalanları üretenlere yaramaktadır. Çok fazla okumayı ve araştırmayı sevmeyen bir toplum olduğumuzdan kişisel düşüncelerimize yakın bulduğumuz, yalan-yanlış hazırlanmış görselleri paylaşarak hem yalan haberlerin yayılmasına katkıda bulunuyoruz hem de bizim gibi düşünmeyen insanları kendimizden uzaklaştırıyoruz. Oysa beraberliğe ne çok ihtiyacımız var.

Sosyal medya hesabı açmak işi bilenler için oldukça kolay. Bir siyasi lider ya da göz önündeki bir ünlünün fotoğrafı, sanal alemden elde edilerek, sanki o kişiye ait bir hesap açılmış gibi gösterilip ondan sonra o kişi adına istediğiniz kirli propagandayı yapabilirsiniz. İstediğiniz ya da istemediğiniz bir paylaşımı onun adına yaparak, söylenmemiş sözleri söylenmiş gibi gösterebilir ya da çok güzel çarpıtabilirsiniz.

Sözün özü şu: Sosyal medyada gördüğünüz her paylaşımı doğru kabul etmeyin, sorun-soruşturun-araştırın. Kirli propagandaya alet olmayın. Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, kafamıza uygun diye kurgulanan her yalan habere atlamayın. Siz inanıyorsunuz diye her paylaştığınıza inanan ‘’saf’’ bir takipçi kitleniz olduğu kanaatine kapılmayın. Bazen ben kendi takip ettiğim kişilerin duvarında bu paylaşımları gördüğümde‘’ gerçekten bu yalana inanacak kadar saf mı görüyor beni bu arkadaşım ‘’ diye düşünmüyor değilim!

Son söz; sosyal paylaşım sitelerinin bazıları, hesap sahibinin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamamıza yarayan işaretler koymakta. Bunları da öğrenmeye gayret edelim. Çünkü sosyal alan zararları yanında faydası da olan ve artık kolay vazgeçilemeyecek bir platform. Görüşmek üzere…

2,118 total views, 1 views today

Bir cevap yazın