Mevsimi Geldi

Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesi ile birlikte soğuk algınlığı ve grip vakaları da artmaya başladı. Bir önceki yazımızda ucundan kıyısından bahsettiğim sosyal medya aracılığı ile sağlığına yön verenler için karmakarışık duygular yaşayacakları günler yine geldi çattı. Konumuz aşı, özellikle Grip Aşısı. Televizyonlarda, sosyal medyada, eş dost arasında aşı yaptırıp yaptırmama ile ilgili tartışmalar yine gündem olmaya başladı. Peki ne yapmalı, aşı kısırlık yapar mı? Acaba bu aşıları imal edenler bizim soyumuzu mu kurutacak(!)?

Sondan başlayalım, gerçekten bir iğne yaptırıp soyumuz kurutulabilir mi? Kendi adıma söyleyeyim keşke bir insanın cinsel performansını yok etmeden üreme fonksiyonlarına son verebilmek bir küçük iğne ile mümkün olabilse. O zaman yeteri kadar çocuk sahibi olmuş bireyler için biz sağlık hizmetlileri uzun uzun korunma yöntemlerini anlatmaya gerek duymayız, insanlar ise hap, spiral, kondom, aylık iğne, üç aylık iğne kullanmadan istemedikleri gebeliklerden korunmuş olurlar.

Bir diğer yanlış inanış ise, dünyada aşı ile ilgili araştırma yapan bilim insanlarının işi gücü bırakıp Türk insanının soyu ile uğraştığına inanmamız ! Aşı sadece Türkiye’ye özel hazırlanmıyor, tüm dünya için hazırlanıyor. Öyle derin ve bilimsel süreçlerden ve denetimlerden geçiyor ki, bir yıl sonra salgın yapması muhtemel grip virüsleri tespit edilip, ona göre üretim yapılıyor. Yine de düşünülenin dışında bir başka grip virüsünün salgın yapma olasılığı da var ama…
Bu arada karıştırdığımız soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkı da kısaca özetleyeyim: Grip,Hızla başlayan ateş veya titreme, kuru öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı/akıntısı, yorgunluk, halsizlik ve kırgınlık karakterize, yatağa düşüren ağır bir hastalıktır. Buna karşın sık sık karıştırdığımız nezle ise, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırık ve hafif ateş ile seyredip, ayakta geçirilen nispeten daha hafif bir hastalıktır.

Eğer 65 yaşının üzerinde iseniz, astım, KOAH, diyabet (şeker) hastalığınız ve kalp hastalığınız varsa mevsimsel grip aşınız yaptırmanızda büyük fayda var. Zaten sosyal güvenlik kurumu aşıyı ücretsiz ödüyor. Bir de bu dönemde gebelik yaşayan okuyucularımız için aşıyı tavsiye ediyoruz. Diğer gruplara dahil kişilerde ise aşı isteğe bağlı. Peki doktorum sen ne yapıyorsun diye soranlara cevabım: her yıl düzenli olarak yaptırıyorum ve çok faydasını görüyorum…

1,286 total views, 1 views today

Bir cevap yazın