Mahfe SIĞMAZ Müdürü!

Kahramanmaraş ili Afşin İlçesi Çoğulhan Kasabasında sağlık ocağı doktoru olarak görev yaptığım sıralarda hemen sağlık ocağının üstünden geçen bir yüksek gerilim hattı vardı. Gerilim hattına yakın duran sağlık ocağının su boruları mevcuttu ve bu borularda arıza meydana gelmişti. Onarım için yüksek gerilim hattında bir süre enerji kesintisi yapılması gerekiyordu. Konu ile ilgili olarak kiminle görüşmem gerektiği ile ilgili olarak epey bir telefon trafiği sonrası en son görüştüğüm kişi bana Müfit Bey’in sorunun muhatabı olduğunu ve onunla görüşmem gerektiğini, Müfit Bey’in telefonunu ise kendisinin bilmediğini ama Afşin Kaymakamlık sekreterinden alabileceğimi söyledi. Telefonu kapatır kapatmaz hemen kaymakamlık santralini aradım ve Müfit Bey’in telefonunu istedi. Sekreter numarayı verdi. Hemen aldığım telefonu çevirdim ve çıkan kişiye kendimi tanıtıp ‘’Müfit Beyle mi görüşüyorum’’ diye sordum. Evet cevabını alınca nerede çalıştığımı ve kendisine ulaşabilmek için kimlerle konuştuğumu, sağlık ocağında sorunun ne olduğunu ve çözümün nasıl olması gerektiği konusunu yaklaşık on dakika anlattım. Çözüm için kendisinin yetkili olduğunu öğrendiğimi ve enerji hattında enerjiyi kısa bir süre için kesebilmesinin mümkün olup olmadığını sorduğum anda ‘’ Benimle ne ilgisi var bu olayın, ben ilçe müftüsü’’ demesi ile yaşadığım şaşkınlığı anlatamam. Kaymakamlık sekreteri Müfit Bey ismini Müftü Bey anlamış ve bana ilçe müftüsünün numarasını vermişti. Müfit Bey yerine ilçe müftüsünün kafasını epey eskitmiştim o gün.

Benzer bir hikayeyi de 1998-2002 yılları arasında ilçemizde Kaymakam olarak görev yapan Süleyman Nevzat KORKMAZ bey ile kaymakamlık makam odasında rutin bir toplantı sonrası sohbet ederken dinlemiştim. Göreve başladığı ilk aylardı Nevzat Beyin. Sohbet esnasında bir ara ‘’Uğur Bey sana bir şey söyleyeceğim, ben herhalde bir gaf yaptım, çok mahcup oldum adama karşı ama sana anlatayım da bana biraz bilgi ver, aynı hataya düşmeyeyim’’ dedi.

İlçeye ait bir telefon santrali problemi için epeyce görüşme yapan kaymakamımıza sorunun muhatabının ‘’Mahfesığmaz Müdürlüğü’’ olduğu söyleniyor. Kaymakam Bey de sekreterine ‘’Mahfesığmaz Müdürü’’ bağla diyor. Sekreter bağlantıyı sağlayınca kaymakam beye ‘’ Mahfesığmaz Müdürü’’ hatta efendim diyor. Kaymakam bey de sorunu özetlerken sık sık Mahfe Bey şöyle, Mahfe Bey böyle diye anlatıyor olayı. Konuşma sırasında Mahfesığmaz Postane Müdürümüz bir ara fırsat bulup kaymakam beyin sözünü kesiyor ve ‘’ Kaymakam Bey, benim adım Sami, siz deminden beri bana Mahfe Bey şöyle, Mahfe Bey böyle deyip duruyorsunuz, acaba yanlış kişiyi mi aradınız?’’ deyince kaymakam bey ‘’ Bana bu sorunu Mahfe SIĞMAZ Müdür çözebilir demişlerdi, siz o değil misiniz?’’ deyince karşıdan müdür beyin kahkahası çınlıyor: ‘’ Mahfesığmaz Adana da bir semt adıdır kaymakam bey ve bizim müdürlüğümüzün adı da Mahfesığmaz Postane Müdürlüğü, ben de buranın müdürüyüm’’ diye durumu düzeltiyor.

Bu olayı anlatıp böyle başka yerler varsa söyle de öğreneyim, sonra mahcup olmayalım doktor bey demişti kulakları çınlasın.

(Dip Not: S. Nevzat Korkmaz Beyle bu yazı vesilesi ile görüştüğümde o dönemlerde Merkez Bankası Başkanı olan Mahfi Eğilmez isminin medyada çok sık geçtiğini ve bu düşünce ile zihninin bir algıya kapılmış olabileceğini belitti. Tüm Karaisalı’lılara da selamlarını iletmemi istedi.)

Gelelim Mahfesığmaz Meselesine:
Ulaşımın develerle sağlandığı dönemde kalma bir isim. Bu ismi taşıyan mahallemizin bulunduğu bölge eskiden sık aralıklarla ekilmiş bağ ve zeytinliklerle dolu bir alanmış. ’’Mahfe’’ develerin sırtına konulan ve insanların taşıma esnasında oturdukları, kenarlarında çeşitli süslü çıkıntılar bulunan kısma verilen addır. Develerin o bölgede geçtiği patika yollar o kadar dar ve çalılıklarla kaplı imiş ki buraya develerin ‘’Mahfe’si sığmaz’’ denirmiş. Bazı kervanlar bu darlıklardan dolayı bu yolu kullanmak bile istemezmiş.

O mevki işte o zamanlardan beri ‘’Mahfesığmaz’’ olarak adlandırılmış ve daha sonra burada oluşan yerleşim yerine bu ad verilmiştir. Adana’ya dışarıdan gelenler için isim oldukça garip karşılanır. Şimdilerde biraz daha varlıklı kesimin oturduğu yerleşim birimini ifade eder.

1,494 total views, 1 views today

Bir cevap yazın