Hz. Osman (Ra)

Hz Osman(r.a) ilk Müslümanlardandır. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın mektebine gelip, Müslüman olduktan sonra akrabaları tarafından dışlanmış, akla hayale gelmeyen işkenceler görmüş, zulümler görmüş, bu zulümler karşısında çaresiz kalmış 2 defa Habeşistan’a daha sonra Medine’ye hicretler yapmış birisidir o. Bugün hicret etmiş demek dile kolay geliyor. Mallarını, sevdiklerini geride bırakıp aylarca çöllerde yaşamak, dönüşü olmayan bir yola gitmek, belki de bizim anlayabileceğimiz şeyler değildir. Tek amacı Allah’ın dinini yaymak olmuş, bu uğurda bedeller ödemiş Hz Osman(r.a).
O Allah resulüne en yakın sahabelerden birisiydi. İnsanlık tarihi boyunca hiç bir beşerin görmediği bir lütfa mazhar olmuş Allah’ın peygamberine 2 defa damat olmuştur. Yaşarken cennetle müjdelenen Sahabelerden birisidir.
Hz Osman(r.a) denildiğinde akla muazzam bir haya hissi gelir insana. Bunun yanında en mühim hususlardan biri de sınırsız bir infak etme Allah yolunda harcama anlayışıdır. O haya ve İnfak konusunda Allah resulünden övgüler almıştır. (Bu konular hakkında gelecek haftalarda bazı örnekler yazacağım.)
Hayayı, edebi, iffeti kaybettiğimiz, infak etmeyi unuttuğumuz bir zaman dilimi içinde yaşıyoruz. Belki ondan dolayıdır ki Ümmeti Muhammed hayatın hiçbir alanında üretemiyor üretemiyoruz. Ne ilimde, ne bilimde, ne teknolojide, ne sanatta, ne edebiyatta birşey üretebiliyoruz. Başkalarına muhtaç yaşıyoruz. Bugün kullandığımız hiçbir şey bizim değil. Hiçbir şey üretmeden sadece hamasetle, şöyle yaparız böyle yaparızla olmaz. Hz Osman gibi İnfak edeceğiz, onun gibi edebi, iffeti hayatın her alanında kuşanacağız, gözümüzü
haramdan koruyacağız ki, Allah da akıl sağlığımızı korusun, aklımızı koruyacağız ki Allah azze ve celle de bu ümmetin içinden yeniden İbni Sina’lar çıkarsın tıp sahasında, İmam Serahsi’ler çıkarsın fıkıh sahasında, Farabi’ler çıkarsın felsefe sahasında, Gazali’ler çıkarsın ahlak sahasında, Hz Osman’lar çıkarsın Edirne’den Kars’a kadar bu memleketin her sahasında.
Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi, atıfeti Hz.Osman’ın, onun yolunda gidenlerin üzerine olsun…

1,087 total views, 1 views today

Bir cevap yazın