HZ. HATİCE (R.A)

Hz. Hatice annemiz Hz. Peygamber’in dünya hayatındaki en önemli sığınaklarından biriydi. Daraldığında bunaldığında  bu limana gelip huzur bulurdu. Gelin bizde Efendimizin sığındığı, güç aldığı ve de huzur bulduğu bu sığınağa sığınalım, onun en önemli özellikleri nelerdir öğrenelim, kendimize yeni bir yol çizelim. Hz. Hatice annemizin en önemli özellikleri  edeb, sadakat, fedakarlık, vefa bunlardan bazılarıdır.

EDEB: Muhakkak ki edeb kadın, erkek her Müslümanın şahsiyetinin en temel hususiyeti olmalıdır. Ama bu kadında biraz daha fazla olmalıdır. Özellikle, edeb içerisinde inceleyeceğimiz ve hanımların en temel özelliği olan iffet Müslüman kadının gerdanlığıdır. Hele iffetsiz bir dünyada yaşamak zorunda olan biz ahir zamanın insanları olarak edeb ve iffete her zamankinden daha fazla muhtacız. Bu hakikatten dolayı, bizler Hz. Hatice validemizin hayatıyla edebi, iffeti, hayayı ondan öğrenmeye çalışacağız. Öğrenmenin ve yaşamanın yolu, onun hayatını öğrenmek vede gittiği yoldan gitmekle mümkündür.

SADAKAT: Mümin bir insanın imanını muhafaza edebilmesi için olmazsa olmaz bir vasıfdır. İşe sadece evlilik boyutundan baksak bile, bir evliliğin ömür boyu saadetle sürmesi için, olması gereken en önemli özellik yine sadakattir. Hz. Hatice annemizin evlilik hayatındaki sadakati bağlılığı bile bizler için bir ders konusudur. Allah ve Resul’üne bir ömür nasıl sadakat gösterilir, bu uğurda nasıl bedeller ödenir Hz. Hatice annemiz bize uygulamalı olarak göstermektedir. Çünkü onun hayatında sadakatın nerede olduğu malumdur.

FEDAKARLIK: İman bir iddeadır. İspatı onun yolunda feda edilenlerin nispetinde anlaşılır. Hz. Hatice validemiz, gerek nübüvetten önce, gerek nübüvetten sonra çok sevdiği eşini memnun etme adına, inanılmaz bir fedakarlık örneği ortaya koymuştur. O bize iman davasının ucuz olmadığını, bu davaya mensub olduğunu iddea edenlerin fedakarlığı hiçbir zaman ihmal etmemeleri gerektiği gerçegini sözleri ile değil hayatıyla öğretecektir. Onun hayatını öğrenirsek fedakarlığın ne demek olduğunuda daha iyi anlamış oluruz.

VEFA: Mümine yakışan en önemli vasıflardan biriside vefadır. Vefa yapılan iyiliğin cinsine, oranına bakmadan ona daha fazla misliyle karşılık vermektir. Vefa bazen yapılan kötülüğe bile iyilikle mukabelede bulunmaktır. Vefa unutmamak unutturmamaktır. Vefa sevmek, sevdiğinin sevdiklerini sevmek, sevmediklerine yüz çevirmektir. Vefa bir ömür sevdiğinin yolundan yürümektir. Onun hayatını öğrendiğimizde  Hz. Hatice validemiz bize vefa adınada çok şey söyleyecek ve öğretecektir.

En zor, en sıkıntılı, en çaresiz dönemde o vardı. Kur’an-ı Kerim’de ” Öncülerin en öncüsü” olarak tarif edilen zirve noktada onu görmek mümkündür. Ömrünü Allah’a, Peygamber’e ve vahye adamış, Allah’ı ve Resul’ü nü mutlu etmiş, cennetle müjdelenmiş, bir kutlu sima Hz. Hatice….

Allah Resul’ü birgün Nur(Hira) dağında iken yanına Cebrail (as.) gelerek şöyle demiştir:
– Ey Allah’ın Resul’ü, işte bu Hatice’dir. Sana doğru geliyor, yanında bir kap var, içinde de yiyecek var. Hatice sana gelince ona, Rabbinden ve benden selam söyle ve kendisini cennette inciden yapılmış bir sarayla müjdele” dedi.

Allah azze ve celle bizleri Hz. Hatice annemizin yolunun yolcusu eylesin, onun yolunun delisi divanesi eylesin, onun cennetteki sarayının yanında, bizlerede bir kulübe nasip eylesin…

1,036 total views, 2 views today

Bir cevap yazın