HAYA ABİDESİ HZ. OSMAN (R.A)

Hz. Ayşe (r. anha) anlatıyor;
“Hz. Ebu Bekir (r.a) Rasurullah (s.a.v)’ın yanına girmek üzere izin istedi. Bu esnada Allah Rasulü (sav) yatağı üzerinde yatmakta idi. Üzerinde benim elbisem vardı. Rasurullah halini hiç bozmadan izin verdi. Hz. Ebu Bekir (r.a) içeri girdi. Bir müddet sohbet ettikten sonra çıktı gitti. Bir süre sonra Hz. Ömer (r.a) geldi. O da içeri girmek için izin istedi ve içeri girdi. Rasurullah (s.a.v) halini hiç değiştirmeden onunla da bir müddet sohbet ettikten sonra o da efendimizin yanından ayrıldı, gitti.
Bir süre sonra Hz. Osman (r.a) geldi ve içeri girmek için izin istedi. Bu sefer Fahr-i Kainat Efendimiz yatağından doğrulup oturdu. Üstünü başını düzeltti. Hz. Osman’a da içeri girmesi için izin verdi. Onunla da bir müddet sohbet ettiler ve o da ayrıldı gitti.
O gidince ben dayanamayıp;
“EY Allah’ın Rasulü! Babam Ebu Bekir (r.a) geldi, vaziyetini değiştirmedin. Hz. Ömer geldi, vaziyetini değiştirmedin. Fakat Hz. Osman gelince kendine çeki düzen verdin. Bunun sebebi nedir?” diye sordum.
Allah’ın Rasulü şöyle cevap verdi;
“Çünkü Osman çok hayalı birisidir. Kendisinden meleklerin bile haya ettiği bir kimseden ben haya etmeyeyim mi? ” dedi.
Bu olay üzerine bazı sahabe efendilerimiz Hz. Osman (r.a)’a Allah Rasulünün neden senden için “meleklerin bile haya ettiği insan” dedi diye sordular. O da bilmediğini ben de sizler gibiyim sizden bir farkım yok dese de onları inandıramıyordu. Onların ısrarlı sorularına karşılık şöyle birşey söyler;
“Belki şunun için bu sözü söylemiş olabilir. Ben sizlerin yanında nasılsam, sizlerin yanında nasıl davranıyorsam, akşam yalnız kaldığımda, Allah’ın huzurunda da aynıyım. Sizinleyken başka, Allah’ın yanında başka değilim, dedi.
Peygamber Efendimiz hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor;
“Her peygamberin cennette bir arkadaşı olacaktır. Benim arkadaşım Hz. Osman (r.a) olacaktır.”
Allah’ım bizleri de Hz. Osman (r.a) gibi her daim senin huzurundaymış gibi yaşamayı nasip eyle.

1,101 total views, 1 views today

Bir cevap yazın