Hadi canım sizde!

Herkes arıyor ama bir türlü bulunamıyor.Bende katıldım bir zamanlar bu serüvene.İnsan heyecanlanıyor zaman zaman iyi bir haber alınacak diye. Ama nafile.Bazı ders kitaplarında ve özellikle siyasetçi dilinde çok şirin ve zaruri ihtiyaç gibi anlatılır ve özlenir hayallerde.

Birgün benim komşum rahmetli kominist Mehmet abiye:
-Demokrasi nedir.? diye sordum. cevap verdi:
-”Demokrasi: Bir avuç mutlu azınlığın çıkarını koruyan sistemin adıdır oğlum.” dedi.Dona kaldım.
Hep düşündüm demokrasi gerçekten bir ihtiyaç mı ekmek ve su gibi .Yoksa gizlenmiş emellere ulaşmak için belli durak ve zamanlarda inilen ve binilen bir araçmı diye.

Sağır olmayan kulaklarımızla işitiyoruz bazı kanaat önderi dedikleri zatların dilinden:
-”Demokrasi şirktir.” der,ardından fazla zaman geçmeden:
-”Demokrasi nöbeti tutmak cennete gitmeye vesiledir.” gibi sözler duyarız ortalıkta cübbeli cübbeli gezen muhteremlerden.

Aklımız erdi ereli şahit olduğumuz tüm siyasiler Demokrasi’den dem vururlar. Hür irade,eşitlik,insan hakları,inanç hürriyeti, dindarlık, Milliyetçilik, Atatürkçülük vazgeçilmez malzeme bunlar için.

Herkes birbirini diktatörlükle suçluyor.”Tek adam, tek adam.” diye.Siyasi partiler ve seçimler, demokrasinin vazgeçilmezi diyorlar. Demokrasinin tam uygulanmadığı, yaşanmadığı yerleri tarif ediyorlar sanki istisnalar olsa da.

Geçen bir internet haber sitesinde Kulis haber başlığında yayınlanan haberde ” A partisinin ilçe başkanlığına yedi isim aday” diyor.Ben haberi şöyle yorumladım.7 aday kongrede delege nezdinde listeleriyle birlikte demokratik zeminde yarışacaklar.Halbuki bahse konu olan partinin kuruluşundan bu güne kadar istisna vardır belki bilmiyorum ama çoğunlukla ilçe,il ve genel kurulunda birden fazla adaylı kongre yaptıklarına şahit olmadım.

Günümüzde bir çok partiye kayıtlı üye ve delegeler heyecansız, tercihsiz,adeta bir noter gibi görev yapmaktalar. Birde aday belirlemek için temayül yoklaması diye bir şeyle üye,delege ve STK temsilcilerinin tercihlerini alıyorlar. Aslında gerçekten güzel bir yöntem. Herkese kıymet vermek gibi nazik bir tavır.Ancak temayül yöntemiyle aday olanda, tercih yapanda bilmeden gerçeği, açıklanan sonuca razı. ”İteat et,rahat et.” veya ”Büyüklerimiz bilir.” nasihatı hakim zihinlerde. İtiraz yok.
Sanki korku hakim beyinlerde.

Genel merkezlerin çoğunun tercihi hep tek aday olsun ister. Kavga gürültü çıkmasın.Kırgınlık ve küskünlük olmasın partide. Demokrasi hamisi veya demokrat ya arkadaşlar.! Hadi canım sizde.

Tüm bunlara rağmen bazı zeminlerde demokrasi şöleni yaşanmıyor değil tabi.Pazar günü yapılan Adana merkez ilçeleri İYİ PARTİ kongreleri gibi.

Tüm güzellikler sizlerin olsun efendim.Sağlık, huzur ve iyilik dolu bir hafta dileğiyle.

1,219 total views, 1 views today

Bir cevap yazın