Emelcik’lilerde Hiç Akıl Yok !!!

İlçemiz son yıllarda artan iç ve dış turizm seferleri ile daha bir tanınır oldu. Filmlere konu olan güzelliklerimiz artık tüm dünya çapında tanınmaya başladı. Sadece Murt ve Murtçu’luğu ile değil, diğer güzellik ve lezzetleri ile de meşhur ilçemizin en önemli lezzetlerinden biri de şüphesiz salçamız. Salçaya tadını veren biberin közde pişmiş olanını hepimiz çok iyi biliyoruz. Közde pişmiş biberi herkes bilir de, Karaisalı’da yetişen biberin közde pişmiş olanının tadını en çok biz biliriz.
Doğduğum köyde közde pişmiş Karaisalı biberinin bir de özel adı ve hikayesi vardır. Emelcik ve civarında bu lezzete ‘’Kesiri Kebabı’’ denir. Hikayesini bir büyüğüm yıllar önce bana anlatmıştı ve ben bu hikayeyi pişmiş biberi yerken gördüğüm hemen herkese anlatmışımdır.
Emelcik Köyü, önceki yıllarda olduğu gibi akşamları çevre köylerden gelenlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Akşama kadar tarlada-bağda çalışan, civar köylerde yaşayan hemşerilerimiz, vakit geçirmek, biraz da sosyalleşmek anlamında toplanma merkezi olarak çoğu kez Emelcik kahvehanelerine gelirler. Çevre nüfusun yoğun olarak toplandığı Emelcik Köyünde, şimdilerde olduğu gibi daha önceki yıllarda da köy kahvesi önünde bir koyun ya da keçi kesilir, ortaya çıkan et çevre köylerden gelenler ve Emelcik’liler tarafından satın alınırdı. O dönemde etin çoğunu Emelcik’liler alırmış. Kesiri’den gelen misafirler pek ete para vermek istemezmiş. Biber mevsimi gelip, meşhur biberimiz kızarmaya başladığında, en lezzetli közde pişmiş biberi de onlar yermiş. Böyle zamanlardan birinde biber dürümünü saran, afiyet ve iştahla yiyen Kesiri’li hemşerilerimizden biri Emelcik Köyüne doğru yönünü dönüp: ’’Lan bu Emelcik’lilerde hiç akıl yok,ete para veriyorlar’’ demiş. O gün bugündür Emelcikte közde pişmiş biberin adı ‘’Kesiri Kebabı’’dır.
Kesirili okuyucularımız hiç alınmasınlar, maaşşallah o günden bu güne o bölgenin en çalışkan çiftçileri şu anda Kesiri’de yaşıyorlar. Ve o yokluk günlerini çalışarak çoktaaan geride bıraktılar. Şimdilerde Allah daha çok versin en güzel evlerde, canlarının istediğini alıp yiyecek paraları da var artık.
Et’ten gönüllü, hem sağlıklı hem de leziz ‘’Kesiri Kebabı’’ yiyebileceğimiz sağlıklı uzun yıllar bizlerin olsun.

3,154 total views, 3 views today

Bir cevap yazın