10 Kasım..

Vefatının 81. yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve saygıyla andık dün.

“Yaşamında imkansızı mümkün kılmış lider” dedi kimileri Kemal Atatürk için. Cenaze töreninde tüm tezatlar susmuş, dünyanın tüm ülkeleri temsil edilmişti. Yediden yetmişe onbinler tarafından her yıl olduğu gibi yine ziyaretçi akınına uğradı Anıtkabir.

Ülkemizin,devletimizin,cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bugünkü şartlarda bugünkü düşünce ve fikriyatımızla yer verecek olursak söyleyeceğimiz şey şudur:

Mustafa Kemal Atatürk 20. yüzyılın en büyük siyasi ve askeri dehasıdır. Yaşadığı 57 sene içerisinde cepheden cepheye koşmuş, kendi gözüne saplanan şarapnel parçası ile gözünü kaybetme noktasına geldiği halde sağlığından dahi feragat etmiştir. Mustafa Kemal Paşa kendini ulusu zora girecek, ulusu sıkıntıya düşecek diye bu vatan ve millet uğruna sağlığını, ailesini, arkadaşlarını feda etmiştir. Türk tarihi devletini ayakta tutmayı öncelik haline getirenlerin tarihidir.

Mustafa Kemal, gerçek anlamda hiçbir ayrışmaya mahal vermeden müthiş bir birlik ve beraberlik meydana getirmiştir. Meydana getirdiği bu birlik ve beraberlik yalnızca Türk neferleri arasında değil aynı zamanda dünya milletlerinin, dünya yansa yan yana gelmeyecek kimselerin de birlik beraberliğidir. Atatürk, Moskova’nın ve Nazi Almanyası askerlerinin cenaze töreninde yan yana görünmesini, bu süre zarfında faşist, komünist, liberal, demokrat gibi birçok farklı fikir ve görüşe mensup olan herkesin önünde saygıyla eğildiği ve 20. yüzyılın en büyük siyasi ve askeri dehası olmak vasfıyla yalnızca kendi ordusu ve kendi milletine değil dünya milletlerinin ordusuna da hükmedebileceğini göstermiş bir liderdir.

Mustafa Kemal Atatürk yaptıklarıyla,söyledikleriyle tarihe geçmekle beraber geçtiği tarihi yazan da bir liderdir. Mustafa Kemal Atatürk bu süre zarfında yani 16 yaşından itibaren başladığı askerlikte kendinden üstün de altın da saygı duyduğu fikirleri ön plana çıkmış,görüşleriyle bir milletin geleceğine yön vermiş, Gelibolu cephesinde iken tepesinden havan mermisi yağmasına rağmen dört saatlik uykuyla kitabını elinden bırakmamıştır. 3997 tane kitabı 57 senelik ömrüne sığdırmış,kitaplar yazmış nişanlar,madalyalar kazanmış bir komutandır. Çanakkale Savaşı’nda bir sigara yakıp cephenin başına oturduğu vakit 20 metre ilerisine düşen bir mermiden dolayı “efendim mermi isabet edecek geri çekilin” diyen askere “ben geri çekilirsem asker koktuğumu düşünür” diyerek askerin cesareti kırılmasın diye ölümü göze alarak geri çekilmemiş bir liderdir. Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere çıktığı Samsun’da yaveri durumu oldukça vahim gördüğünü söylediğinde mücadele azmiyle “geldikleri gibi giderler” diyerek kararlılığını ifade etmiştir.

Cumhuriyeti emanet ettiği Türk genci bu zaman içerisinde Atatürk’ün yalnızca şahsına ya da yaptıklarına bakarak yolunu çizmemeli aynı zamanda onun şahsını, yaptıklarını beraberinde fikirleriyle bütünlemeli, bütünlediği fikirleri yarınlara mal etmeli, yarınları da muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmek üzerine inşa etmeyi bilmelidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu güçlü temeller üzerinde attığı her adım sağlam, yaptığı her atılım bilinçli olmalıdır.

En kıymetli emanetimiz olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyeti, varlığımızın esası olarak Türk evlatlarının elinde sonsuza dek yaşayacak ve nesillerden nesillere devredilecektir.

1,117 total views, 2 views today

Bir cevap yazın