Şimdi Ayıp Ettin Doktor!!!

Alkol ve uyuşturucu maddelerin zararlarını bilmeyenimiz yoktur. Bugünkü yazımızda alkolün zararlarına dikkat çekmek için öğrencilik yıllarımda başımdan geçen ilginç bir anımı anlatacağım.

Üniversite son sınıfta acil stajımı yaparken uzun yıllar alkol almış ve buna bağlı karaciğer sirozu gelişmiş bir hasta, mide kanaması şikayeti ile acil polikliniğine başvurdu. Nöbetçi uzman hekim tarafından yapılan muayenesi sonucu yemek borusu ile midesinin birleştiği noktada siroza bağlı kanama teşhisi kondu. Özefagus Varis Kanaması dediğimiz bu durum, hastanın hayatını tehdit eden ve sonu ölümle sonuçlanacak kadar ciddi bir rahatsızlıktı. Hemen tetkikleri için kan alındı, gerekli acil müdahalesi yapıldı ve burnundan midesine uzanan bir hortum takıldı. Hortum ile midesine soğuk su gönderilip midesi yıkanıyor, aynı zamanda soğuk suyun etkisi ile kanamakta olan damarları daraltılarak kanama durdurulmaya çalışılıyordu. Bu yıkama işlemi hastadan hastaya değişmekle birlikte bazen saatler alabiliyordu. Bu durumda görev de daha çok son sınıf öğrencilerine düşüyordu.

İsminin Ali olduğunu öğrendiğim hastanın midesini bu şekilde yıkama görevi bana düştü. Bir yandan yanımdaki su dolu kap’tan buzlu suyu enjektöre çekip hortum aracılığı ile Ali Amca’nın burnundan midesine gönderiyor, diğer yandan gönderdiğim suları kanlı bir şekilde midesinden geri çekerek öteki kap’a boşaltıyordum. İş uzun ve hasta açısından zahmetli olduğu için hastayı yormamaya özen gösteriyor, yatış pozisyonunu değiştirmesi sırasında kendisine yardımcı oluyordum. Tüm bu iş ve işlemler sırasında Ali Amca ile aramızda bir muhabbet doğdu. Bir süre sonra bu yakınlaşmadan cesaret alan Ali Amca kulağımı ağzına yaklaştırmamı isteyip, sağ ve sol elinin dış yüzeylerini bir birine dokundurarak, gözleri ile ellerini işaret etti:

-İki yıldır yengenle böyle yatıyoruz, gelmişken bu derdime de bir çare bulalım doktor dedi.
Aldığımız eğitimden dolayı özellikle siroz hastalarında karaciğerin hasarına bağlı erkeklik gücünde azalma ve hatta vücutta görece artan kadınlık hormonu sebebiyle memelerde büyüme bile olacağını biliyordum. Ali Amcanın bu sorunu da siroza bağlı idi. Ancak morali bozulmasın diye ben de kendisine:
-Ali Amca şu an senin kanaman daha önemli. Bu sorunu çözelim daha sonra onun da çaresine bakarız diye moral verdim.
Bir süre sonra hem hasta yorulmuştu hem de ben. Biraz işlemi bırakıp Acil Polikliniği önünde açık alana çıktım. O günkü sorumlu uzman hekim bir bayandı. Dışarıya o da hava almaya çıkmıştı. Beni görünce hastanın durumunu sordu ve ekledi:
-Biz hastanın üst taraftan kanadığını düşünüyoruz ama sen bir de alttan bak. Alttan da kanama olmasın, kontrol et dedi.
Bu gibi hastalarda yemek borusu ile mide arasındaki damarlar genişlediği gibi, hemoroid bölgesinde de damarlar genişleyebiliyor ve kanama yapabiliyordu. Nöbetçi doktor hanım bunu da kontrol etmemi yani parmakla değerlendirmemi istemişti. Aklıma hiç kötü bir şey gelmemişti doğrusu.
Ali Amcanın yanına varınca ona durumu özetledim. Arkadan da kontrol etmemiz gerektiğini söyledim:

-Şimdi ayıp ettin doktor!!! dedi.
-Ne oldu Ali Amca, hayrola? deyince:
-Biz yengenle böyle yatıyoruz deyi sana sırrımızı verince sen beni İ.ne sandın herhalde? Demez mi?
Hiç aklıma gelmemişti! Yok öyle değil Ali Amca, durum bundan bundan ibaret, işin anatomik boyutu şöyle, bu hastalıkta böyle de desem Ali Amcayı küstürmüştüm. Diğer yandan bu işlemi yapmaz isem üstlerimden fırça yiyeceğimi, görevimi ihmal etmiş olacağımı anlatsam da Ali Amcanın bana olan güveni tamamen bitmişti. Tüm ısrarlarım sonunda o da yapacağım işleme razı oldu ama son cümlesi de:
-Tamam, döneyim de bak, gör İ.ne olmadığımı!!! oldu.

Bizim derdimiz hastanın hayati tehlikesini yok etmek, onu sağlığına kavuşturmak iken, Ali Amca bizi tamamen yanlış anlamıştı. Yani sevgili dostlar, devlet hazinesine yaptığı büyük katkıları saymaz isek (!) içki tüm kötülüklerin anasıdır!

1,705 total views, 2 views today

Bir cevap yazın