‘Kimene’

Üniversitede öğrenci iken bir düğün bahanesi ile köye gitmiştim. Üzerimdeki kot pantolonun her iki dizleri de yırtık idi. Yırtık pantolon ile köyde olmaktan rahatsız olunca bari millet sormadan ben sorayım da bu konu kapansın istedim. Nükteli cevapları ile meşhur Kasap Ahmet amcaya dönüp;
-Ahmet Ağa, pantolonum nasıl? Diye sordum.
-Ben giysem söverler de sen giyince moda sanırlar!!!
Bu ‘’anlamlı’’ cevap o gün için beni kurtardı. Aradan yıllar geçti. Bir Cuma sabahı evden çıkarken giyecek çorap arıyorum. En beğendiğim çorabın topukları yırtılmış ve açılmış. O gün de Cuma namazına gideceğim ve giyip giymemekte tereddüt geçirdim. Cuma namazında benden sonraki safa denk gelecek vatandaş topuklarımı görebilirdi. Doktor yırtık çorapla gelmiş deyip beni utandırabilir mi diye düşünürken Kasap Ahmet Ağa’nın sözleri aklıma geldi. Gören olsa bile kimse cesaret edip de bir şey söyleyemez nasılsa ilçenin doktoruna diye düşünüp giydim topuğu delik çoraplarımı.
Cuma vakti geldi. Geçtik saftaki yerimize. Hoca hutbede o günün hutbesini okuyor. Sırtıma biri dokundu:
-Doktor, çıkışta Çolak Ali’ye bir uğra (caminin hemen çıkışındaki ilk manifatura mağazası), ben parasını bıraktım, bir çift çorap al, giy dedi rahmetli Kimene Ali.
Lakabı ‘’Kimene’’ olan, yaptıklarından sadece kendisinin sorumlu olduğunu düşündüğü için gururla bu lakabı ömrü boyu taşıyan Ali Abi söylemişti bunu bana. Namaz boyunca öyle utandım ki anlatamam. Namaz çıkışı yakaladım kendisini. Abi dedim, şu cemaatin içinde bana çorapların yırtık diyebilecek tek kişi sendin, sen de bugün gelip benim hemen arkama oturmuşsun, çok mahcup oldum dedim. Tabii kendisi beni seven ve değer veren, benim iyiliğimi düşünen büyüklerimden biri idi. Doktor, sana yakıştıramam, sana laf gelirse en çok ben üzülürüm dedi.
Şimdilerde her cuma sabahı çoraplarımı iyice kontrol edip öyle giyiyorum. Kimin arka safta, kimin ön safta duracağı belli olmaz. Sizi sevip uyaracak biri de yoksa utandığınızla kalırsınız. Öyle ben amirim, ben memurum kimse bana bir şey diyemez demeyin.

2,183 total views, 1 views today

Bir cevap yazın