Çulhaoğlu: “EYT’lilerin sorunlarını ne zaman çözeceksiniz?”

İyi Parti Adana Milletvekili Dt.M.Metanet Çulhaoğlu milyonlarca EYT’li vatandaşımızın prim-gün,-yaş ve sağlık güvenceleriyle ilgili mağduriyetlerinin biran önce çözüme kavuşturulması için Cumhurbaşkanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

İyi Parti Adana Milletvekili Dt.M. Metanet Çulhaoğlu milyonlarca EYT’li vatandaşımızın prim-gün,-yaş ve sağlık güvenceleriyle ilgili mağduriyetlerinin biran önce çözüme kavuşturulması için Cumhurbaşkanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde;

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; 2019 yılı Haziran ayında Türkiye’de işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 2,8 puanlık artışla yüzde 13 seviyesine çıkmış, 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik 5,4 puanlık artışla yüzde 24,8’e yükselerek son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. 2019 yılının ilk üç ayında resmi işsiz sayısı 4 milyon 730 bin olup, bu rakam gün geçtikçe artmaktadır.

Ülkemizdeki tarım sektöründe 2011 yılında 4 milyon 325 bin 947 kişi istihdam edilmekteyken, 2019 yılı Mayıs ayı itibariyle 3 milyon 459 bin 294 kişi istihdam edilmiş, yani 2011-2019 yılları arasında nüfusumuzun 5 milyon artmasına rağmen bu sektörde de çalışan sigortalı sayısı 866 bin 653 kişi azalmıştır. Yine TÜİK verilerine göre çalışan her 100 kişiden 34’ü kayıt dışı çalıştığı ve bunların çoğunun Suriyeli mülteciler olduğu bilinmektedir.

Kendi vatanında hakkını arayan, eşitlik ve adalet mücadelesi veren, emeğinin karşılığı olarak hak ettiği emeklilik hakkını elde ederek, sosyal güvenlik hakkından faydalanarak, başta sağlık ve diğer sosyal imkanlar olmak üzere alın terinin davasını savunan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi çalışmakta iken emeklilik prim/gün sayısını doldurduğu halde yaş şartının yükseltilmesi sebebiyle emekli olamayan, işsiz kalan ve ilerleyen yaşları sebebiyle yeni iş bulamadığından kendisi ve ailesi için sağlık güvencesi dahi olmayan milyonlarca mağdur Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT’li) vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi adına;

İYİ Parti Grubu olarak verdiğimiz kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisinde cumhur ittifakı (AK Parti-MHP) olarak red ederek mağdur ettiğiniz milyonlarca EYT’li vatandaşımızın emekli olmak için karşılaştığı prim gün sayısı, yaş ve sağlık güvenceleri ile ilgili sorunlarını çözmek için neyi bekliyorsunuz?

Hükümet olarak yapmış olduğunuz açıklamalarda “problemlerinizi çözeceğiz” diyerek bugüne kadar oyaladığınız EYT’lilerin sorunlarını ne zaman ve nasıl çözüme kavuşturmayı düşünüyorsunuz?

Bu hususta ivedi olarak kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”

909 total views, 1 views today

Bir cevap yazın