Çift çeker olmayan traktöre çift teker

Güven ÖZGÜL/KARAİSALI, (DHA)-

Adana’nın Çukurova İlçesi’nde yaşayan traktör ustası 45 yaşındaki Mehmet Doğucu, traktörüne, çamurda batmasını önlemek ve devrilme riskini azaltmak için iki arka tekerlek daha ekledi.

Traktörün devrilme riskini azaltan Doğucu, engebeli tarlalarda daha güvenli çalışabilmek için böyle bir yöntem geliştirdiğini söyledi. Uzun yıllardır traktör tamirciliği yapan ve çiftçilikle uğraşan Mehmet Doğucu, “Salbaş Mahallesi’nde ve Karaisalı ilçesinde bulunan tarlalarımı sürerken traktör yana yatıyor gibi oluyordu ve engebeli yerlerde zorlanıyordu. Bende tek teker olan traktörün arka kısmına birer tekerlek daha ekleyerek böyle bir çözüm ürettim. Çok az bir masrafla traktörümü güçlendirdim. Bu şekilde traktörüm daha rahat dönecek ve çift süreceğim. Çamurlu arazilerde tek teker toprağı oyarak zorlanıyordu. Şimdi bu şekilde hem zorlanmayacak hem de devrilme tehlikesi de azalacak.” dedi.

“HERKES ÇOK ŞAŞIRDI”

Çift çeker olmayan traktörünün arka tekerini çift teker yapan Doğucu, “Bunu traktörün arka tekerlerine bazı aparatlar ekleyerek 2 günde yaptım. Traktörün son hali görenleri çok şaşırttı. Ancak sonra cep telefonuma bir çok arama geldi. Nasıl ve neden yaptığımı sordular. Durumu anlattım bende tebrik ettiler. Yollardan geçerken meraklı bakışları da gördüm. Herkes çok şaşırmış. Bu yaptığım işle devrilme riski azaldı, gücü de eskisine oranla arttı” diye konuştu.

“ÇOK ŞAŞIRDIK”

Mehmet Doğucu’nun kapı komşusu olan 45 yaşındaki Üzeyir Gürer ise, “Ben traktörü böyle görünce önce çok şaşırdım. Arkadaşımız Mehmet beye sordum neden böyle birşey yaptığını oda tarla sürerken engebeli yerlerde çok zorlandığını ve kışın da çamura gömülmemek için böyle bir şey düşündüğünü söyledi. Söyledikleri mantıklıydı. Ama beni baya etkiledi ve şaşırttı doğrusu.” dedi.

Doğucu’nun 53 yaşındaki arkadaşı Cengiz Eyidiker ise, “İlk gördüğümde bu nasıl traktör Mehmet diye sordum. Oda bana gerekçesini anlattı. Hemen fotoğrafını çekerek diğer çiftçilikle uğraşan arkadaşlarıma yolladım. Onlarda çok şaşırdı ve ilginç olduğunu söylediler.” dedi.

2,448 total views, 3 views today

Bir cevap yazın