Berlin’de Hakimler varsa Yağıbasan’da Süslü Muhtar Akkuş var

Devlet Halk, Muhtar Köylü İçindir.
Emekli, dul ve yetimin hısımı kimsesizlerin akrabası Köyümüzün Muhtarı babam Ahmet Akkuş’un hizmetlerin yankısı Karaisalı’yı aşıp tüm Türkiye’ye yayılmıştır.
İlk dönemindeki şaşırtıcı ve takdire şayan hizmetlerini ustalık döneminde de çeşitlendirmiştir.
Bir Alman atasözünde geçtiği gibi Berlin’de Hakimler varsa Yağıbasan’da Süslü Muhtar Akkuş var.
Bir köyün yasalarla belirtilmiş işlerini yürütmek üzere, o köyde oturanlarca seçim yoluyla göreve getirilmiş kimseye muhtar denir. Peki yasalarla belirtiltmeyen, örf, adet ve geleneklerde yer alan işler ve sorumluluklar ne olacak? Kız kaçırma mevzusunda taraflara arasında arabuluculuk yapmak, kaçarak evlenenler gençleri ailelere el öpmeye götürmek, bayramlarda küskünleri barıştırmak, çiftçinin zirai zaranın ödenmesi için adilce ziyan kesmek, vefat edenlerinin islami usullere göre defin işerinin yapılmasını organize etmek, cenaze sahiplerine imece usulü yardım etmek, asker kınası yaptırmak, dağda mahsur kalan çobana yardıma koşmak, sosyal yardımlaşma vakıf yardımlarının adilce dağıtmak, köyün okulunun eksiklerini giderip, çocuklarını ihtiyaçlarını karşılamak, daha buna benzer bir çok iş yasalarda belirtilmiş olmamasına rağmen Babam Akkuş tarafından şevk ile aşk ile yapılmaktadır.
Gecesini, gündüzünü, ömrünü yetiştiği toprakların insanlarına hizmete adamış gönül insanıdır. Hizmetlerini veya aracılık ettiği hizmetleri anlatmaya gerek yok. Ama bir nefes kadar kısa ömründe yapmış bir olduğu hizmetler, kazanmış olduğu gönüller sayesinde, Davaro filmindeki Sülo karakterinin söyledi gibi sevabı büyük yazılıyor.
Torosların zirvesindeki Yağıbasan’da huzur ve sükunun takipçisi, adaletin teminatı, devletin sıcak elinin tek temsilcisidir.
Militarist devlette, devlet askerin botu,
Teokratik devlette, devlet imamın sarığı,
Kominist devlette, devlet yoldaşın yumruğu,
Monarşik devlette, devlet sultanın tahtı ise
Demokratik devlette, devlet bizim köyün muhtarıdır.
Dağda yayılan keçinin, ovada sararan ekinin, su kaçağında işinin, dul teyzelerin sızlayan dişinin sorumluğunu babam omuzlarında hissetmektedir. Bir evlat olarak Kıssadan hisse halkı yaşatki devlet yaşasın anlayışı İle üretilen hizmetlerin gururunu yaşamaktayım. Muhtarlık Hizmettinde kalite sınırı babamın hayal gücü ve köyümüze duygu karşılıksız aşk kadardır.
Saygılarımla….

1,405 total views, 1 views today

Bir cevap yazın