Adana’da hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? Valilik açıkladı!

Covid-19 nedeniyle Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi konusunda Vali Süleyman Elban başkanlığında olağanüstü toplanan il umumi hıfzıssıhha meclisi hafta sonu sınırlandırmasıyla ilgili kararını verdi.

Alınan kararda, Yüksek risk grubunda yer alan Adana’da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cumartesi günü saat 21.00’de başlayıp pazar gününün tamamını kapsayıp pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde uygulanacak.

Valiliğin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar gereğince 1 Mart 2021 tarihinden itibaren, il bazlı uygulanacak tedbir ve kuralların illerin içerisinde bulunduğu risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) göre belirlendiği kontrollü normalleşme dönemine girilmiş ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.03.2021 tarih 3514 sayılı Genelgesinde uygulanacak tedbir ve kurallar risk gruplarına göre belirlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 29 Mart 2021 günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda;yeni bir karar alınıncaya kadar ilimiz yüksek risk grubunda yer almıştır. Alınan tedbirlerin, salgının yayılım hızının düşürülmesine olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 29.03.2021 tarih 5673 sayılı Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi konulu Genelgesine istinaden, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanun’unun 27 ve 72. maddeleri uyarıncailimizdeaşağıdaki tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır.

Sağlık Bakanlığınca Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallar ile Maske, Mesafe, Temizlik kurallarına uymak kaydıyla;

1.Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden düzenlenmiştir. Bunagöre;

Hafta içi; 21.00-05.00 saatleri arasında ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına devam edilecektir.

Hafta sonu; Yüksek risk grubunda yer alan ilimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması,

Cumartesi günü saat 21.00’de başlayıp pazar gününün tamamını kapsayıp pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde uygulanacaktır.

Yukarıda belirtilen şekilde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 30.11.2020 tarih 20076 sayılı Genelgesinde belirlenen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir.

2.Yüksek risk grubunda bulunan ilimizde yeme­içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi işyerleri; Sağlık Bakanlığı Covid­19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa­koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00-­19.00 saatleri arasında müşteri kabuledeceklerdir.

Ancak bu işyerlerinde aynı masada; en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilecektir.

Yeme­içme yerleri 19.00-­21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel­al şeklinde, 21.00­-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Pazar günleri ise 10.00­-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.

3.Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları vebunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecektir.

Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır.

4.Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına maksimum 8 m2 alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir.

Nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde kişi ve alan sınırlamalarının kontrolünün sağlanması için nikah ve/veya düğün salonu işletmelerince yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Kaymakamlıklara e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da doğrudan dilekçe ile bildirilmesi sağlanacaktır.

Ancak yüksek risk grubunda bulunan ilimizde bu hafta sonu (4 Nisan 2021) uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında 4 Nisan 2021 Pazar günü için daha önceden tarih alınmış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar (katılımcı sınırlamasına uygun olmak kaydıyla) için muafiyet uygulanacak olup berber, fotoğrafçı, çiçekçi gibi işletmeler düğünle ilgili faaliyetlerini 4 Nisan 2021 Pazar günü sürdürebileceklerdir.

5.İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler için süregelen uygulamaya uygun şekildeyüksek risk grubunda bulunan illimizde % 50 kapasite sınırına uymak ve HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00­-19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabileceklerdir.

6. Salgınla mücadele tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 24.02.2021 tarih 3135 sayılı genelgesi doğrultusunda 25.02.2021 tarih 5 sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kurulu Kararıyla sinema salonlarının faaliyetlerinin 01 Nisan 2021 tarihine kadar durdurulması kararlaştırılmıştı.

Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 12 Mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmiştir.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin, Kaymakamlar ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının en üst amirleri tarafından gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda oy birliğiyle karar verilmiştir.

1,690 total views, 1 views today

Bir cevap yazın